Blog
Leave a comment

Novosti iz Ekozona mlina

Pirovo brašno vrijedan izvor vitamina, minerala proteina i celuloznih vlakana

Povodom obilježavanja Dana kruha, Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka podsjeća na nutritivne vrijednosti vlastitog asortimana brašna te ujedno predstavlja novitet u ponudi:Ekozona Pirovo brašno od organski uzgojenog pira. Pirovo brašno prehrambeno je vrlo vrijedno jer sadrži mnogo vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana.  Ujedno, sva Ekozona brašna spravljena su od ekoloških žitarica odnosno mahunarki uzgojenih po najvišim ekološkim standardima.  Uz standardnu Ekozona ponudu pšeničnog T-550 i T-850 brašna integralnog u prodaji su dostupna  i brašna od kukuruza i slanutka, koja su pogodnija za osobe koje imaju potrebu za smanjenim unosom glutena.

Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege i naše prvo ime prirodne prehrane podsjetila je na važnost uravnotežene jesenske prehrane bogate vitaminima i mineralima te  izjavila: „Kako bi organizmu osigurali sve potrebno za održavanje optimalne razine energije, vitalnosti i dugoročno – zdravlja, obratite pozornost da hrana za svakodnevnu prehranu također bude cjelovita tj. da bude što je manje moguće procesirana i rafinirana. U procesu obrade takve rafinirane namirnice gube brojna svoja nutritivna svojstva.  Sve ljubitelje cjelovite prehrane pozivam da povodom listopadskih Dana kruha zamijese, podijele i uživaju u vlastito pripremljenom ekološkom proizvodu“.

Asortiman Ekozone sadrži proizvode koji pomažu u spravljanju ekoloških peciva i kruha:

Ekozona pirovo brašno
Pir, dinkel ili krupnik jedna je od najstarijih poznatih žitarica, potječe iz Azije.  Pir pripada istom redu kao i pšenica, iako je nešto bogatiji bjelančevinama, a sadrži i nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te vlakna. Pir je veoma otporna žitarica, a uz to tvrda ljuska štiti zrno od zračnih zagađenja pa je pogodan za biološki uzgoj. Iako je pirovo brašno po sastavu slično pšeničnom, ipak se preporuča ljudima osjetljivima na pšenicu, pošto sadrži slabiju vrstu glutena. Budući da obiluje vlaknima pirovo se brašno pogodno je za dijetetsku prehranu, a prisutnost ugljikohidrata, željeza i kalcija čini ga pogodnim za sportaše te osobe oboljele od osteoporoze. Pri pripremi kruha može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim brašnima, a kruh od pirovog brašna smatra se hranjivijim i ukusnijim od pšeničnog kruha.  

Ekozona pšenično brašno T-550
Bijelo pšenično brašno (tip 400 i tip 550) dobiva se tehnološkim procesu mljevenja pšenice iz središnjih dijelova pšeničnog zrna (endosperma), sastavljenog najvećim dijelom od Škroba i bjelančevina. Iz tog razloga sadrži manje količine vitamina, minerala i dijetnih vlakana koje se nalaze u vanjskom dijelu zrna.  Stoga bijelo brašno po nutritivnoj vrijednosti zaostaje za tamnim brašnima, ali je bitno boljih pecilnih svojstava, pa se često miješa sa sa tamnim brašnima u pripremi raznih pekarskih proizvoda.

Ekozona pšenično brašno T-850
Budući da proces mljevenja polubijelog brašna obuhvaća i vanjski dio zrna pšenice, ono sadrži više vitamina, minerala i celuloznih vlakana od bijelog brašna, što ga čini nutritivno vrjednijim. Riječ je o brašnu iznimno pogodnom za pripremu pekarskih proizvoda, pa je stoga poznato i kao krušno brašno.

Ekozona integralno brašno
Poznato i pod nazivima graham, brašno od cijelog zrna ili prekupa, ovo brašno sadrži sve dijelove pšeničnog zrna, uključujući ovojnicu i klicu, što ga čini najpogodnijim za ljudsku prehranu. Sadrži vrijedna prehrambena vlakna, vitamine B skupine, minerale, fitokemikalije vitamin E te bjelančevine u većim količinama nego što je slučaj kod bijelog i polubijelog brašna. Kruh od integralnog brašna je punog okusa, ali  grublje strukture, a u pripremi kruha i peciva preporuča ga se miješati sa bijelim ili polubijelim brašnom u svrhu poboljšanja pecilnih svojstava.

Ekozona kukuruzno brašno – pogodno za osobe koje žele unositi što manje glutena
Kukuruzno brašno je vrlo široke primjene, što najbolje dokazuje činjenica da spaja meksičku kuhinju (tortilje) sa međimurskom (zlevanka). Glavni prehrambeni proizvod od kukuruznog brašna je kruh, a ovo brašno žute boje svoje mjesto nalazi i brojnim  tradicionalnim juhama, žgancima, okruglicama, savijačama i sl. Budući da ne sadrži gluten, kukuruzno brašno je pogodno za konzumaciju oboljelima od celiakije, ali zbog nedostatka glutena se ne može koristiti samostalno za pripremu jela od dizanog tijesta.

Ekozona slanutkovo brašno – pogodno za osobe koje žele unositi što manje glutena
Svoje mjesto u društvu žitarica našao je slanutak, jedini predstavnik mahunarki. Premda ljudi brašna razumljivo povezuju sa žitaricama, postoje i brašna od mahunarki, što je naročito važno oboljelima od celikaije, budući da takva brašna ne sadrže gluten. Kao i ostale mahunarke, slanutak ima nizak glikemijski indeks, visok sadržaj bjelančevina i vlakana, nizak udio masti te je lako probavljiv. Slanutkovo brašno je sastavni dio mediteranske, arapske i indijske kuhinje, pa je dobar za one željne eksperimentiranja u kuhinji.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.