Blog
Leave a comment

Povratak prirodnoj ravnoteži organizma

Previše hrane tijekom blagdana, i to uglavnom one teške i nezdrave, na mnogima je ostavilo koju kilu viška i osjećaj težine. Pojačani siječanski stres, prebrzi ritam života i manjak kretanja tijekom zimskih mjeseci može opteretiti pravilan rad organizama. Detoksikaciju cijelog organizma najbolje je započeti čišćenjem, a u tome su izrazito učinkovite Ekozona sjemenke zlatnog i smeđeg lana kao i lanenog ulja, koje će pomoći našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka donosi savjete u važnosti primjene lana u svakodnenvoj prehrani.

Lanene sjemenke sadrže sluz koja povoljno utječe na probavu, ali i esencijalne masne kiseline koje su vrijedan dodatak prehrani, a ujedno su korisne protiv zatvora, celulita, pretilosti, usporenosti i lošeg rada bubrega. Sluz se iz lana izlučuje namakanjem cijelih ili mljevenih sjemenki u mlakoj vodi te na taj način djeluje laksativno i regulira probavu. Uzimanje lana posebno je korisno jer ne izaziva naviku niti oštećenje crijeva. Detoksikacija organizmaučinkovitija je uz povećano kretanje, pogotovo na svježem zraku te uz unos svježeg voća i povrća.

Jasmina Vrbanec, nutricionistica naglasila je: „Izuzetno je važno uvrstiti lan u svakodnevnu prehranu zbog esencijalne omega 3 masne kiseline koja je dosta rijetka u našoj hrani, a lan je namirnica koja daleko nadmašuje sve ostale po količini omega 3 masne kiseline koju sadrži. Naime, lan u sebi sadrži najmanje 7 puta više tih masnih kiselina, nego ostale biljke, kao što su soja, orasi, špinat, bademi, banane i druge biljke.“

Ekozona u svom asortimanu nudi smeđi i zlatni lan te laneno ulje. U svim oblicima lan je dobar biljni izvor fitoestrogena lingana, a na samom je vrhu i po udjelu omega 3 masnih kiselina.  Prema rezultatima međunarodne studije o utjecaju mikro i makronutrijenata na krvni tlak, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može utjecati i na sniženje visokog tlaka. Lan se pokazao jednako učinkovit kao i lijekovi za snižavanje kolesterola što je dokazano u studiji koja je obuhvatila 40 pacijenata koji su kroz 60 dana konzumirali 20 g mljevenog lana. Dobra kombinacija masti i ugljikohidrata čine lan idealnom namirnicom za one koji žele održati težinu. Savjet je da se konzumira mljeveni lan ili laneno ulje, dok sjemenke lana imaju čvrstu ljusku i slabo su probavljive.

ekozona-laneno-ulje

Ekozona laneno ulje

Laneno ulje, dobiveno postupkom hladnog prešanja ne smije se zagrijavati stoga se ono dodaje u svježe namirnice ili u već zagrijanu gotovu hranu. Može se dodati salatama, pokapati njime kuhano povrće, pripremiti salatne preljeve i marinade. Tako možete pripremiti salatni preljev od lanenog ulja, limunova soka, narezane rajčice i vlasca. No, najbolja iskoristivost lanenog ulja za naš organizam je u kombinaciji s bjelančevinama iz jogurta, sojinog i rižinog mlijeka te svježeg sira.  Ujedno laneno ulje sadrži 2,5 x vise Omega 3 masne kiseline nego lanene sjemenke.

Podsjetimo, Omega  3 masne kiseline u ljudskom organizmu imaju vrlo veliku ulogu za cjelokupno zdravlje. Korištenje Omega 3 masnih kiselina smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava stanja kod upalnih bolesti, tijekom trudnoće i dojenja vrlo je važna njihova konzumacija  za rast i razvoj novorođenčeta,  a ima antitumorski učinak. Ujedno poboljšava funkciju živčanog, gastrointestinalnog i imunološkog sustava, te poboljšava zdravlje kože, kose i noktiju.

ekozona-lan

Ekozona zlatni lan

Zlatni lan je bogat omega 3 masnim kiselinama, ligninima (skupinom fitoestrogena) i vlaknima koja su izuzetno meka i lako probavljiva. Potrebno ga je prethodno namočiti u vod kako bi lan pustio svoju sluz koja regulira probavu i djeluje blagotvorno na zdravlje krvožilnog sustava.Ekozona zlatni lan proizveden je od ekološki uzgojenog sjemena posebne vrste lana te bogatog orašastog okusa.

Ekozona smeđi lan

Sjemenke lana je vrlo jednostavno uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Ono što treba znati je da se prije upotrebe nikada ne peru, nego samo samelju jer su jedino na taj način probavljive. Jedna šalica (168g) zadovoljava tijelo sa 138% dnevne preporučene doze prehrambenih vlakana, koje u kombinaciji sluzi koje lanene sjemenke ispuštaju daje idealnu kombinaciju za prirodnu stimulaciju crijevne peristaltike i zdravo čišćenje koje je posebno usporeno u zimskim danima te većim udjelom masnije te duže kuhane ili zapečen hrane U prehrani se lan može koristiti na nekoliko različitih načina. Najbolje je koristiti cjelovite sjemenke tako što će se miješati u kruh i peciva, u kolače i to kao čitave ili kao usitnjene sjemenke, koje daju blagi orašasti ukus jelima. Osim toga, svježe i usitnjen lanene sjemenke se mogu dodavati različitim jelima, umacima, salatama, juhama od povrća, sarmama, popečcima, žitaricama itd.

Kupovanje i čuvanje

Podsjetimo, lanene sjemenke možete pronaći u smeđoj ili žutoj (zlatnoj) varijanti, kao cijele ili mljevene sjemenke. Iako su mljevene sjemenke praktičnije za upotrebu, cijele sjemenke imaju dulji rok trajnosti. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi do godinu dana. Ukoliko želite koristiti mljevene sjemenke, bolje ih je mljeti prema potrebi, jer se one nakon mljevenja stajanjem lakše užegnu. Stoga ih, za razliku od cijelih sjemenki lana, čuvajte u hladnjaku. Hladnim prešanjem od lanenih sjemenki dobiva se visokokvalitetno ulje koje na tržištu dolazi u tamnim bocama. Čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja potrošite unutar tri tjedna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.