Blog
Leave a comment

Povratak masti na jelovnike

Ekozona ulja u svakodnevnoj prehrani: Balansiran unos kvalitetnih organskih ulja za za pravilno funkcioniranje i rad organizma

povratak-masti-na-jelovnike

Masti su neophodne za normalno funkcioniranje našeg organizma, pomažu u sagorijevanju nakupljenih kilograma, a pri tom ne ugrožavaju zdravlje, nego štoviše, tijelo opskrbljuju nutritivno hranjivim tvarima.  Budući da obilato doprinose energetskom unosu, često se smatraju neprijateljem vitke linije, međutim valja imati na umu da su nam masti prijeko potrebne za brojne funkcije u organizmu. Stoga, Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka linijom kvalitetnih organskih ulja podsjeća na blagotvoran učinak masti u svakodnevnoj prehrani.

Važnost redovitog unošenja masnoća u organizam naglašeno je kroz osnovne činjenice o masnoćama. Riječ je o uvjerljivo najbogatijem izvoru energije koje naš organizam štite od  nepovoljnih utjecaja temperaturnih promjena. Poboljšavaju okus hrane te usporavaju probavni proces, čime se produljuje osjećaj sitosti nakon obroka. Pomažu pri razgradnji vitamina A,D, E i K. Podmazuju zglobove, izoliraju živčane stanice te čine krvne žile elastičnima, a ujedno održavaju optimalnu razinu kolesterola u krvi.

Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege te vodeća hrvatska stručnjakinja na području prirodne prehrane istaknula je sljedeće: „Iako su masti pomalo nepravedno ozloglašene, moramo biti svjesni kako se u zadnje vrijeme pokazalo da su za pravilno funkcioniranje organizma jednako potrebne zasićene i nezasićene masne kiselina. Njihov balansiran unos važan je za pravilno funkcioniranje i rad organizma.“

Ekozona u svom asortimanu organskih ulja predstavlja četiri kvalitetna proizvoda:

Ekozona laneno ulje: izvor najboljih masnoća: Laneno je ulje najbolji je poznati izvor omega-3 masnih kiselina koje potiču bolji rad mozga, popravljaju raspoloženje i jačaju imunološki sustav. Omega-3 masne kiseline ističu se kao izuzetno blagotvorne kod očuvanja srca i krvnih žila jer reguliraju razinu kolesterola. Također sadrži omega-6 i omega-9 masne kiseline koje su najbogatiji je biljni izvor lignana, snažnog antioksidansa. Laneno ulje može se koristiti za obogaćivanje prehrane, u umacima i preljevima za salate tako što ćete ga miješati s drugim uljima, primjerice maslinovim. Preporučljivo ga je konzumirati u kombinaciji s mliječnim proizvodima ili tofuom jer se na taj način hranjive supstance iz lanenog ulja bolje i lakše apsorbiraju. Ekozona laneno ulje proizvodi se hladnim prešanjem sjemenki organski uzgojenog lana, ne sadrži pesticide i aditive.

Ekozona djevičansko maslinovo ulje: Iznimno je termostabilno, samim time idealno za kulinarstvo. Djevičansko maslinovo ulje po kvaliteti je odmah iza ekstra djevičanskog, također se dobiva hladnim prešanjem maslina, a kiselost iznosi do 2%. Ekozona djevičansko maslinovo ulje proizvedeno je hladnim prešanjem organski uzgojenih maslina, ne sadrži aditive ni pesticide.

Ekozona suncokretovo ulje:  Suncokretovo ulje je neutralnog okusa i mirisa, sadrži 63 posto polinezasićenih te 24 posto mononezasićenih kiselina, Vitamin E te omega-6 masne kiseline, što ga čini nutritivno vrlo vrijednim uljem. Primjena mu je višestruka, uključuje kuhanje, pečenje, prženje, kao i za pripremu svih vrsta hladnih jela. Ekozona suncokretovo ulje dobiveno je procesom hladnog prešanja sjemenki organski uzgojenog suncokreta, što ga čini zdravijim i prehrambeno vrjednijim  nego što je slučaj s uljima koja su dobivena korištenjem raznih kemijskih otapala. Ne sadrži aditive ni pesticide.

Ekozona kokosovo ulje – riznica bogatih nutritivnih sastojaka i multifunkcionalni sastojak koji se koristi u prehrani i u svrhu njege kože i kose. Kokosovo ulje izuzetno nutritivno bogato laurinskim, kapronskim i kaprilnim kiselinama. U kokosovom ulju sadržani su i poli-fenoli koji su odgovorni za ugodan miris i okus te vitamini E i K, željezo i organski sumpor. Ekozona kokosovo ulje ima široku primjenu. Prvenstveno, može ga se koristiti u kulinarstvu u čemu prednjači naspram drugih ulja radi svog izuzetno termostabilnog svojstva. Radi činjenice da podnosi izuzetno visoke temperature, kokosovo ulje je pogodno za prženje, pečenje i pirjanje pa ne dolazi do stvaranja slobodnih radikala. Kokosovo ulje se može konzumirati i kao zamjena za maslac jer je vrlo ugodnog mirisa i okusa, a odlična je alternativa običnom maslacu u spravljanju raznih slastica. Ekozona kokosovo ulje dolazi u dvije inačice: kao ekstra djevičansko te bez mirisa.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.