Blog
Leave a comment

Masterchef – doživljaj sa druge strane TV ekrana

Kamere, reflektori, hrpa ljudi, strka i zbrka… stvari su koje se ne mogu vidjeti preko televizijskih ekrana, a meni se pružila prilika da budem dio upravo toga  🙂

masterchef-snimanje-2

Na lokaciji Podravkinog rekreacijskog centra, točnije u Štagelju snimala se jedna od emislija Masterchefa 2012 – Gastroduel. Podravka kao jedan od glavnih sponzora emisije dobila je priliku za snimanje jedne emisije sa korisnicima web stranice Coolinarike (korisnici u ulozi degustatora i „stručnog žirija“).

Neke prilike u životu se ne prižaju tako često, jedna od takvih je upravo bila i ova. Jedna među pozivnicama upućena od strane uredništva Coolinarike stigla je i do mene, previše razmišljanja i dvoumljenja nije bilo osim velikog i pozitivnog iznenađenja. Kako mi je zanimanje barijera za sudjelovanje u showu (a i nisam baš tip za natjecanja ovakve vrste) ovo mi je bila idealna prilika da budem dio onog svega što se ne može vidjeti preko malih ekrana. U sklopu trodnevnog boravka u Koprivnici, prisustvovanje snimanju Masterchefa nije bilo jedina aktivnost koja nas je čekala J Obišle su se tako Podravkine tvornice marmelada (cijeli proces proizvodnje podravkinih slatkih proizvoda) i tvornica Vegete (obilazak tvornice i prezentacija proizvodnje Vegete, juha i ostalih proizvoda), a nije ni izostalo druženje sa dragim i veselim urednicama Coolinarike (Karmela, Ivana, Andreja i Vanesa), a i ostalim korisnicima koji su bili pozvani da prisustvuju snimanju.

masterchef-snimanje-3

12 natjecatelja, crveni i plavi tim, dva glavna jela, dva deserta, masterchef žiri i coolinaričari sačinjavali su scenu Masterchef gastroduela.

Cjelo snimanje je trajalo jako dugo, a sa kandidatima nije bilo mnogo komunikacije ali smo cijeli razvoj događaja (do našeg nastupa) mogli promatrati sa druge strane PRC-a, iz Kleti.
Vrijeme nas i nije baš poslužilo, izmjenjivali su se oblaci i sunce, ali to nas nije spriječilo da sa užitkom i uzbuđenjem obavimo zadatak koji je stavljen pred nas 🙂

Izmjenjivali su tanjuri sa jelima, smuđ (kao slatkovodna riba za mene je predstavljao pravi izazov jer riječnu ribu baš i nemam tako često priliku jesti) kao glavno jelo plavog i crvenog tima te deserti, „moderna verzija“ Croumblea sa jabukama i Kukuruzna zlevanka.

Razgovarajući i komentirajuči tijekom snimanja sa drugim coolinaričarima došao sam do zaključka da svi imamo skoro pa iste favorite u posluženim jelima, glavno jelo plavog tima i desert crvenog tima. Gledajući realno da su to sve amateri i uz greške i propuste upravo ta dva jela su jako dobro spremljena. Kad kažem greške i propusti, mislim na cjelokupni dojam, od posluženog i dekoriranog jela do rada samih natjecatelja.

Kod crvenog tima, sa jelom od smuđa, prevladavao je nedostatak začina koliko u ribi toliko i u prilogu od krumpira dok je jelo od cikle koje je bilo posluženo uz ribu bilo izvrsno, lagano osvježavajuć okus aceto balsamica i cikle odlično se uklopio uz umak od senfa sa kojim je cikla bila poslužena. Desert, navodno „moderna verzija“ croumble-a, nije bila ništa više nego obična pita od jabuka sa prhkim tijestom uz dodatak orha i lješnjaka koji se baš i nisu previše osjetili u jelu (bar ne u tolikoj mjeri da se može zaključiti o kojem je orašastom plodu riječ) ali je sasvim lijepo kao cjelina odgovaralo uz dodatak tučenog slatkog vrhnja.

Plavi tim se pokazao nešto boljim u pripremi iste namirnice za glavno jelo dok su sa desertom napravili potpuni promašaj. Koliko su kandidati prilikom posluživanja objasnili, smuđ je bio pečen, a uz njega je bila poslužena heljda (meni također sasvim nova žitarica koja me je svojim okusom potpuno oduševila) sa povrćem i uz sve to salata od crvenog kupusa, mrkve i komorača sa dressingom od bučinog ulja uz dodatak korijandra. Izvrstan spoj okusa uz lijepo izkombinirane i dozirane začine. Zlevanka, nju sam imao priliku probati i prije, tako da mogu reći da je izvedna plavog tima bila loša, previše jaja u samom tijestu, a dodatak umaka od jagode (što je po meni bilo nepotrebno i kao dekoracija) i umaka od šljiva (suhe šljive kuhane u crnom vinu uz dodatak cimet a i pimenta) nije se lijepo spajao zbog svoje gorkaste arome.

masterchef-snimanje-4

Na kraju snimanja, svoje smo dojmove i viđanja podijelili sa Masterchef žirijem, a nakon toga bilo je i neizostavno skupno fotografiranje za uspomenu J U tren oka podravkin Štagelj se ispraznio, masterchef natjecatelji su otišli, kamermani i ostala ekipa, uključujući žiri isto, a mi smo se vratili natrag u klet gdje se naše veselo druženje i dalje nastavilo.

Osim jela koja su skuhali kandidati masterchefa, kulinarska avantura u smislu jela bila je zanimljiva i maštovita od samog početka. Tako se između ostalog na posluženom jelovniku našla juha od vrganja i heljde i juha od koprive, štrukli s koprivom i Brgovska pita (nešto zaista fenomenalno).

Povratak u Zagreb je također protekao veselo uz puno priče i smijeha (a drugačije i ne može biti kad se Coolinaričari okupe) i tako je završilo trodnevno putovanje i iskustvo koje će se pamtiti dosta dugo.

Autori fotografija: Vera Somek, Ankica Kovačić i Karmela Karlović.

Također na ovom linku može se pročitati Ivanin članak o snimanju Masterchefa dok se ovdjenalaze dojmovi svih koji su bili na snimanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.