Blog
Leave a comment

Okusi i arome pečenog češnjaka

Pečeni češnjak kako kod mnogih tako i kod mene nije neka posebna novost u kuhinji jer iako ponekad znam ispeći nekoliko cijelih glavica i dodatno ih aromatizirati, isto tako znam u mesno pečenje ili prilikom pirjanja mesa ubaciti nekoliko cijelih režnjeva koja ne samo za daju dodatni okus i aromu već i kasnije onako mekana i istisnuta iz ljuske daju nam priliku za uživanje u tom pomalo gorkastom, orašastom okusu.

Osim ukusnog i mirisnog češnjaka tu je i ulje koje se tijekom pečenja aromatiziralo češnjakom i ostalim mirisnim sastojcima, a koje se kasnije može koristiti kao dressing za razne salate ili dodatak nekim drugim jelima. Da se i sa ovim receptom može eksperimentirati to potvrđuje i korištenje raznog začinskog bilja i ostalih dodataka koji se mogu kombinirati po želji i ukusu pojedinca. Kod mene su tu jako često ružmarin i majčina dušica, papar u zrnu, a može se dodati i koja suha ljuta paprčica.

Upotreba pečenog češnjaka je prilično raširena tako da se po želji može dodavatiu razne guste juhe, piree ili jednostavno namazati na tostirani kruh uz nekoliko kapi ulja. Ja uživan u njemu, a vi?

okusi-i-arome-pecenog-cesnjaka

Sasojci:

2 – 3 cijele glavce češnjaka
sol
maslinovo ulje
ružmarin, majčina dušica i sl. (po izboru)

Priprema.

Priprema pečenog češnjaka prilično je jednostavna, a za pečenje se može koristiti aluminijska folija u koju se omotaju glavice češnjaka ili male keramičke posudice u koje se stavi po jedna glavica, začini i prekrije folijom.. Ja obično radim u jednom srednjoj keramičkoj posudi u koju naslažem sve glavice (ako radim veću količinu).

Dakle, glavicama češnjaka potrebno je odrezati nožem oko 1 m od vrha. Ako ćemo glavice češnjaa peći svaku za sebe ondasvaku glavicu staviti na veći komad preklopljene aluminijske folije (kod nas je aluminijska folija za domaćinstvo poprilično tanka pa si ja volim uzeti malo veći komad i preklopiti ga nekoliko puta do željene velićine i debljine, jer time osiguravamo da nam se folija ne probuši ili ne pukne pa da ulje ne curi) te začiniti sadobrim prstohvatom soli i zaliti za maslinovim uljem (na ulju ne treba štediti jer se kasnije ulje lako prelije u boćice i koristi prema želji i potrebi a imat će finu aromu češnjakai ostalh dodataka), a po želji dodati malo ružmarina ili majčine dušice.
Čvrsto zamotati foliju oko glavice češnjaka te staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C oko 45 minutado 1 sata.

Nadam se da ćete i vi otkriti svoju omiljenu kombinaciju začina i češnjaka. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.