Pića
Leave a comment

Liker od oraha (Orahovac)

Orasi osim što su jako fini sirovi , tostirani i mljeveni u kolačima, jako su fini i kao liker. Još mladi, zeleni i ne sasvim zreli orasi pohranjeni u alkoholu, najčešće rakiji uz dodatak šećera sačinjavaju glavni dio sastojaka ovog prefinog likera.  Još uvijek se skoro pa u svakom dvorištu može pronaći stablo oraha (neki imaju bademe, neki orahe i sl.) pa šteta to i ne iskoristiti. 🙂

Nisam nikad do sada radio ovaj liker, ali za sve postoji prvi puta. Najviše sam ostao impresioniran probavši prošle godine isto jedan orahovac domaće proizvodnje (još uvijek imam bočicu od 2 dl samo za korištenje u čokoladnom kolaču sa rumom), razmislio sam i zaključio, zašto to isto ne napravim i ja?

Najviše što me buni kod ovakvih stvari je upravo to što svatko radi na svoj način, svatko doda nešto svoje i na kraju neki rezultati budu dobi neki budu loši. Tako sam i sa orahovcem imao priliku vidjeti da netko osim nekoliko zrna kave stavlja i limun, cimet u kori ili mahunu vanilije. Naišao sam na par recepata gdje čak ide i klinčić (prema mom mišljenju, klinčića je i u jelu previše ako ga se ne stavlja sa nekom mjerom, preuzme cijeli okus jela). Mislim da vrsta rakije sa kojom se radi i nije toliko bitna, moj orahovac je rađen sa lozovačom dok neki rade i sa šljivovicom.

Najjednostavnije je ponekad i najbolje, a tako me i baba posavjetovala koliko mi je čaga najbolje staviti na litru alkohola, pa naravno, ipak to stari ljudi najbolje znaju pa tako donosim i nekoliko korisnih savjeta oko pripreme domaćeg orahovca.

Orasi moraju biti zdravi i lijepe zelene boje, najbolji su dok još mladi i dok još sasvim nisu počeli formirati unutarnju koru (ljusku). Prilikom rezanja orasi moraju biti sočni, znači najbolji su za izradu likera. Poželjno je prilikom rezanja oraha koristiti plastične rukavice jer od soka ostaje jako ružna smeđa boja ko prstima koja se malo teže može oprati.

Odmah nakon dodavanja rakije u teglu sa orasima, alkohol počinje izvlačiti boji i aromu iz istih, tako će sa vremenom od svijetlo žute do zelene boje tekućina prijeći u sve tamniju i tamniju smeđu boju, a aroma oraha će postajati intenzivnija.

 
Sastojci
  • 1 l rakije (lozovača, šljivovica i sl.)
  • 12 – 15 oraha
  • 20 dkg šećera
  • 3 – 4 zrna kave
Priprema
  1. Manje orahe prerezati na pola a veće na četiri dijela. Staviti ih u čisti staklenu posudu . Dodati šećer, zrna kave i sve zaliti rakijom.
  2. Posudu dobro zatvoriti i staviti na sunce da stoji 4 do 5 tjedana. Nakon toga liker procijediti u boce i upotrebljavati po želji.
  3. Orahovac se može posluživati hladan uz kockicu leda po želji.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.