Gužvara / Gibanica

Nakon dugog razdoblja relativno toplog vremena došla nam je i zima, iako rijetko ipak je kod nas pao snijeg. Veselje za djecu, a priznali mi to ili ne, i za nas malo starije jer u svima nama se krije jedno malo dijete :) I uz sve to veselje ipak se snijeg elementarna nepogoda za nas vozače u Dalmaciji koji nemamo zimske gume na automobilima. Iskreno, ja se nisam odvažio sjedati za volan dok ceste nisu bile potpuno očišćene.

Provodeći tako vrijeme u zimskim radostima, sjećanja su me vratila u Zagreb. Naime, prilikom prošlogodišnjeg posjeta Zagrebu imao sam priliku probati i domaću gibanicu, pitu od sira ili gužvaru, kako god je tko zove. okus koji se pamti mi se vratio i poželio sam jesti gužvaru, ali kako je napraviti kad nemaš ništa kod kuće, a vani je snijeg i led i debeli minus.

Odvažio sam se na to da odem u trgovinu i kupim što treba, opremljen šalom i rukavicama i hrabro gazeći po snijegu. Rezultat je bio više nego zadovoljavajuć uzimajući u obzir to da sam je radio po prvi puta, a gledajući rezne recepture zaključio sam da se sve to svodi na isto samo se razlikuje u sitnim detaljima. Odluka je pala, smućkat ću ja to onako otprilike jer mislim da se pogriješiti ne može.

Najveća pohvala za trud i rezultat gužvare je prazan pleh :)

Sastojci:

500 g gotovih kora vučenog tijesta
500 g svježeg kravljeg sira
200 g kiselog vrhnja
200 ml gazirane mineralne vode
4 jaja
sol (po ukusu, netko voli više, a netko manje slaniju)
100 g rastopljenog maslaca, za premazivanje

Priprema:

Za početak pripremiti smjesu od sira u koju će se umakati kore. U dubljoj posudi za miješanje umutiti jaja sa soli, dodati svježi sir i vrhnje. Dobro promiješati. Na kraju uliti gaziranu mineralnu vodu i sve dobro promiješati.

Dublji pleh za pečenje premazati rasopljenim maslacem i na dno položiti jednu cijelu koru tijesta (ako tijesto prelazi rubove pleha to ne smeta jer će se to na kraju preklopiti na vrhu pite) i premazati je maslacem. Na prvu koru položiti još jednu koru tijesta koju također treba premazati maslacem.

Od ostatka kora ostaviti jednu cijelu sa strane, a ostale kore trgati na pola, umakati u smjesu sira i slagati u pripremljen pleh (kore nije potrebno zbijati jednu uz drugu jer će se one ionako raširiti tijekom pečenja). Kad se potrošila sva smjesa i kore, na vrh položiti jednu cijelu koru koja je prethodno ostavljena sa strane.

Rubove tijesta koji vire sa strane preklopiti i sve premazati sa ostatkom rastopljenog maslaca.

Gužvaru/Gibanicu peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 do 30 minuta. Ugasiti pećnicu i ostaviti je još neko vrijeme unutra.

Može se jesti topla i hladna.

DODAJTE KOMENTAR

Dodajte svoj komentar ispod. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.